Geschiedenis van het persoonlijk leven. 3 : Van de Renaissance tot de Verlichting - Ariès, Philippe, 1914-1984; Aymard, Maurice, 1936-; Castan, Nicole; Chartier, Roger, 1945-; Duby, Georges, 1919-1996; de Roo-Raymakers, Renée (Amsterdam : Agon, 1989)
In dit deel staat de periode van 16e tot de 18e eeuw centraal, een tijdvak waarin de domeinen van het openbare en het privé-leven opnieuw worden afgebakend. Drie fundamentele ontwikkelingen spelen daarbij een belangrijke rol : de opkomst van de staat, die steeds meer inhet dagelijks leven van de burgers ingrijpt ; de godsdienstige hervormingen, die van de gelovigen, zowel protestanten als katholieken, een meer persoonlijke vroomheid en individuele devotie vragen, en ten slotte de alfabetisering van de samenleving, waardoor de mens op eenvoudige wijze zijn kennis kan verrijken.