De schande van een rijk land : armoede in België - Béghin, Jan; Coolsaet, Rik, 1951- (Roeselare : Roularta books, 2009)
Jan Béghin schreef "Armoede in België – de schande van een rijk land" uit verontwaardiging. Verontwaardiging over de toenemende kloof tussen arm en rijk in België. Verontwaardiging over de verantwoordelijkheid van de politieke partijen en de regeringen hiervoor. Verontwaardiging over de desinteresse en de excuses van die partijen en regeringen om daar niets aan te doen. België telt maar liefst 15 % armen. Werk hebben is geen garantie meer om uit de armoede te geraken. 4,4 % van de werkende mensen leeft onder de armoedegrens. Ook in België is het fenomeen van de "working poor" een feit. Béghin stelt heel duidelijk dat het beleid hiervoor verantwoordelijk is. Armoede bestrijden is een zaak van rijkdom herverdelen. Het afschaffen van de hoogste belastingvoeten (55 en 52,5 %) kost de staatskas jaarlijks zes miljard euro. De sociale minima optrekken zou maar 1,25 miljard per jaar kosten.