De onbekende keizer Karel V - Valvekens, Paul Emiel, 1897-1944 (Brugge : De Kinkhoren, 1942)
De keizer, Margareta van Oostenrijk en Maria van Hongarije - De geloofsatmosfeer - De Spaanse inquisitie - De wederdoperij - Erasmus - De Nederlandse polyphonie - De medische wetenschap - Studies en de universiteit van Leuven - Oorlog en oorlogsvolk - Echte en kunstmatige wijn - Keuken, pasteibakker en meloenen - Kleermaker en kleerkast
Keywords: Charles -- V, -- Holy Roman Emperor, -- 1500-1558.; Netherlands -- Civilization; Netherlands -- Social life and customs