Sur la piste de l'homme inconnu : les phénomènes de hantise et de possession d'après une masse de documents inédits (enquêtes de police et de gendarmerie) - Tizané, Émile, 1901-1982; Carrel, Alexis, 1873-1944; Maeterlinck, Maurice, 1862-1949; Marcel, Gabriel, 1889-1973; de Tonquédec, Joseph, 1868-1962 (Paris : Amiot-Dumont, 1951)
Aan de hand van onuitgegeven documenten uit gerechtelijke dossiers trachten de auteurs zicht te krijgen op het fenomeen waarbij mensen opeens geconfronteerd worden met "magische, onverklaarbare" zaken: dingen die onverwachts verplaatst worden, op de grond vallen, stenen of stukken ijzer die uit het niets opeens de betrokkene raken, ... Een onderzoek naar het bovennatuurlijke dus.