Politieke machtsverhoudingen in de vorstendommen Brabant, Loon en Vlaanderen (10de-14de eeuw) - De Keyser, Raphaël, 1938-; Dupon, Willy, 1938- (Brussel : Algemeen rijksarchief, 1988)
Pedagogisch dossier - De gewestelijke vorstendommen - Willrm II - Jan I van Avesnes - Lessen en Vloesberg 1282 - De heerlijkheden Mechelen, Geraardsbergen en Bornem 1333 - Athis-sur-Orge - Arnulf I - Het kapittel te Harelbeke - Jan II van Brabant - Het graafschap Loon - De steden en hun keuren: Geraardsbergen, Nieuwpoort, Brustem, Brussel, Het Brugse Gemeen - De standenvertegenwoordiging - Charters - Blijde Inkomst - De vrede van Fexhe - Oorlog en Vrede