Het grafelijk geslacht Dampierre en zijn strijd tegen Filips de Schone - Luykx, Theo, 1913-1977 (Leuven : Davidsfonds, 1952)
De stamouders in Vlaanderen - Willem, eerste graaf van Vlaanderen - Graag Gwijde -De Dampierres tegen Filips de Schone - De Guldensporenslag - Het verder verloop van de bevrrijdingsoorlog en het Verdrag van Ongerechtigheid - Robrecht van Béthune