Tussen jou en mij : grondslagen van het omgaan met elkaar - Cuvelier, Ferdinand, 1932- (Kapellen : DNB (De Nederlandsche Boekhandel), 1983)
Als licentiaat in de wijsbegeerte kan de auteur niet nalaten daarbij wijsgerig de grondslagen te funderen van wat we bedoelen met : jij, mij, ik, jou, wij.
De aangebrachte theorie is zodoende een instrumentarium dat gekenmerkt moet zijn door eenvoud, door economie van concepten, door toepasbaarheid en bruikbaarheid. In deze geest worden in 'Tussen jou en mij' de kernmomenten toegelicht van de menselijke omgang : erkenning, toegankelijkheid, zelfexpressie en beïnvloeding.
In tegenstelling tot de academische wetenschap die zich vaak verliest in complexe, gekunstelde en abstracte schemata, zoekt Cuvelier de kennis te plaatsen waar ze thuishoort : in dienst van de kwaliteit van het leven. Hij ziet zich als een ontwerper van instrumenten : met kaart, kompas en sextant kan een zeeman een betere koers varen.
In zijn vorige boek 'De stad van Axen, gids bij menselijke relaties', worden de verschillende relatiewijzen in kaart gebracht. Beide boeken vullen elkaar aan : bij elke ax (relatiewijze) ontwikkelt zich de cirkelbeweging tussen jou en mij; in elk omgangsmoment onderscheidt men de specifieke axen. Wars als hij is van saaie psychologieboeken laat de auteur telkens de inzichten groeien vanuit een verhaal. Om meer nog dan bij het ietwat utopische bezoek aan de 'stad van Axen' het verhaal vaste wortel in de grond te laten schieten, situeert 'Tussen jou en mij' zich binnen een historische familie-biografie van een landbouwer landmeter notaris en diens vrouw in de explosive jaren vóór de Franse evolutie (1770-1789).