De Kommunust [sic] : federalistisch orgaan. (Leuven : E. Janssens, 1921)
Bij het verschijnen van dees blad is het juist een jaar en twee maand geleden,dat de toen weinig talrijke kommunisten van Vlaamsch België, in kongres vergaderden te Leuven. Een breeden geest van verdraagzaamheid heerschte daar, de bespreking leidde dan ook tot het stichten van een federatie, waarin plaats was voor de verschillende kommunistische stroomingen van Vlaamsch België.(...) Het genomen besluit op het kom. kongres van 25 December laatstleden te Gent gehouden, waardoor een deel der vroegere federatie zich op centralistisch standpunt gaat inrichten, heeft de scheiding in de kommunistische beweging van Vlaamsch België voltrokken. Als gevolg dezer scheiding, tusschen centralistische en federalistische gezinde kameraden geeft het kom. verbond van Leuven in samenwerking met geestverwanten uit Antwerpen, Brussel, Gent, Mechelen en Oostende, opnieuw het orgaan "De Kommunist" uit. Dees blad wil de spreektrompet worden der vrije kommunisten van Vlaamsch België en zal dan ook de propaganda van het federaal kommunisme hoog houden. Als strijdig met ons beginsel, zullen wij het parlementarisme bekampen en de weg der directe actie bewandelen."
Hoofdredactie: [J. Stroobants]
Beheer/Administratie: J. Stroobants, Diestschestraat 211, Leuven
Drukker/Drukkerij: J. Vandoren, Ridderstraat 59, Leuven
Motto: Elk naar zijn krachten. Aan ieder naar zijne behoeften
Nederlands
Periodiek