De Diamantbewerker : orgaan der Antwerpsche Diamantbewerkers. - Antwerpsche Diamantbewerkers (Antwerpen, 1895)
Ten gevolge van een strijd tussen vakbond en partij verdween in 1907 "De Diamantbewerker" en verscheen "Volkstribuun". Van dit dagblad, uitgegeven door de Federatie van Vakbonden, hadden de diamantbewerkers de overgrote meerderheid in handen.Onenigheid en geruchten over mogelijke fraude leidden in 1910 tot een breuk binnen de ADB. Een aantal leden werd uit de bond gesloten en richtten in 1911 de Algemeene Belgische Diamantbewerksbond (ABDB) op met als eigen weekblad "De Diamantbewerker : orgaan der uitgeslotenen van den ADB".In 1913 werden de geschillen weer bijgelegd en in juni 1914 verscheen terug het gezamelijke orgaan "De Diamantbewerker". Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het vervangen door het gelegenheidsblad "Syndikaal Mededeelingsblad", om in 1919 terug te verschijnen. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verdween het blad opnieuw. In 1945 werd een nieuw bondsblad uitgegeven onder de naam ADB, dat bleef bestaan tot 1993. Door de dalende werkgelegenheid in de diamantsector fusioneerde de bond toen met de Centrale der Kleding. De nieuwe Centrale werd de Algemene Kleding- en Diamantbewerkersbond (AKDB). In 1994 verscheen het blad "AKDB" en vanaf 1995 verscheen het "Bondsblad : blad voor de diamantsector".
Periodiciteit: wekelijks
Nederlands
Krant
Keywords: diamantbewerkers; syndicale pers